Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda kölcsönözhető vándorkiállítási gyűjteménye

A Japán Alapítvány örömmel bocsátja vándorkiállítási anyagát kölcsönzésre minden, a japán kultúra bemutatását megcélzó rendezvény számára.

 

 

 

 

 

 

 

FONTOS! A kölcsönzés ingyenes, ám az elszállítás, valamint szükség esetén a gyűjtemény biztosítási költsége az igénylőt terheli. A kiállítások csak non-profit orientált programokra kölcsönözhetőek.

 

Kölcsönzési igény bejelentése: legkésőbb a kölcsönzés előtti 1 hónappal

Kiállítás maximális időtartama: 1 hónap

 

 

A vándorkiállítási gyűjtemény anyaga

 

①  Fényképpanel kiállítási anyag

 

1. Japán világöröksége

 

Az emberiség négymillió éves története során számos civilizációt, kultúrát teremtett és számtalan kulturális örökséget hagyott hátra. Az emberi tevékenység időnként összhangban van a természettel, máskor azonban pusztítja azt. Napjaink egyik fő feladata a kulturális örökségként ránk maradt pótolhatatlan természet védelme. 

A Japán világöröksége sorozat Japán, UNESCO világörökségként bejegyzett természeti tájait, szentélyeit, műemléképületeit ábrázolja, Miyoshi Kazuyoshi fotográfus megörökítése révén.

 

Tartalom: 67 db kép, 60 x 70 cm-es panelméret

 07.jpg 13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A japánok hétköznapi élete

 

A japán ember hétköznapjait megörökítő panelsorozat a mindennapi élet forgatagába kalauzolja az embert. Utcán hömpölygő tömeg, jelenetek a piacról, sportesemények felvételei, ünnepek és fesztiválok képei segítenek tájékozódni Japán mindennapjainak megértésében.

 

Tartalom: 40 db kép, 60 x 90 x 2 cm-es és 40 x 60 x 2 cm-es panelméret.

 

3. Japán építészete: 1985-1996

 

A sorozat a japán gazdasági virágzás, majd az azt követő stagnálási időszak alatt épült, korában egyedülállónak számító épületek bemutatására koncentrál. A gyűjtemény metropoliszok, nagy és kis városok, vidék, külváros, a természettől visszahódított területek, nyaraló övezetek alcímmel, 7 kategóriába sorolva mutatja be 10 év termését.

 

Tartalom: 108 db kép, 121 x 91 cm-es és 121 x 61 cm-es panelméret

 

mokykla.jpg9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

② Egyéb kiállítási tárgyak

 

1. Japán babák

A sorozat a mély hagyományokra visszanyúló babakészítés egy-egy remekéből vállogat. A Lányok illetve a Fiúk Ünnepén díszitésre kerülő babák, nemcsak a gyermekek játékszereiként, de kifinomult művészeti alkotásokként, díszekkel ékesített műtárgyakként is elhíresültek. A sajátos japán eljárással készített osztriga kagylóporral bevont alkotások lágy arckifejezése magas művészeti szintre emeli egy-egy vidék jellegzetes darabját. 

 

Tartalom:

A kiállítási anyag 3 szettből, összesen 55 db babából áll, melyek egyenként 135 x 170 x 185 cm, 105 x 101 x 152 cm-es és 40 x 30 x 50 cm-es helyigényűek.

Az egyes szettek külön-külön is kölcsönözhetőek!

Szettek bemutatása:

  • 1. szett: Lányok ünnepén kiállított babák (állványos szett 15 db babával)
  • 2. szett: Fiúk ünnepén kiállított babák (állványos szett és különálló babák, összesen 6 db)
  • 3. szett: Különböző vidékek baba válogatásai (34 db különálló és csoportos baba)                                                                     pj28211.jpg   pj20598.jpg

Lányok ünnepén kiállított baba szett                                                       Fiúk ünnepén kiállított baba szett

 

pj20561.jpgpj20609.jpg

  

Momotaró, a Barackfiú                                                 Hölgy kotóval                                                                

 

2. Papírsárkányok és pörgettyűk

 

A papírsárkányok ezeréves múltja Japánban igazi sikertörténet. A sárkányépítés annak köszönhette számos újítását, sajátos formavilágát és technikai tökélyre fejlesztését, hogy a sárkányok készítéséhez rendelkezésre állt a kiváló minőségű japán papír és a könnyű bambusz. A sárkányreptetés népszerűségének elterjedésével az ország minden területén a sárkányok legkülönbözőbb típusai és formái alakultak ki.

A pörgettyűk kezdetben az arisztokrácia szórakozását szolgálták, a köznép körében csak később váltak kedveltté. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban.

A sorozat a pörgetés módjától függően különféle csoportba osztható pörgettyűk színes válaszátékát tartalmazza.

                                    

Tartalom: 42 – 42 darab, sárkányok mérete: 49 x 49 cm és 240 x 80 cm

 

dscn8958.jpgunidentified-tops-all.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                   

3. Teaszertartási szett

 

A japán életben jelentős szerepet játszó, máig is élő teaszertartás a kínai zen-buddhista teaáldozatból fejlődött ki. A 15-16. században japán teamesterek tökéletesítették és tették a közösségi élet mindmáig fontos részét képező ceremóniát esztétikai élménnyé.

A teaszett tartalmazza a teaceremónia valamennyi fontos, rituális kellékét, öntöttvas vízforraló kannán és hordozható öntöttvas tűzhelyen keresztül, a vízmerő-,teahabaró-, teapor szedőkanálon át, a szénhez tartozó eszközökig.

 

sam0461.JPGsam0488.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                             

4. Kalligráfia készlet

 

A kalligráfia az egyik legmélyebb hagyományokkal bíró szépművészeti ág a japán kultúrában. Az ecset művészete azon túl, hogy fontos művészeti értéket képvisel az utókor számára, filozófiai mondanivalója sem elhanyagolható. A kecses vonalakban rejlő elegancia és harmónia az esztétikai gyönyör mellett, mintegy ezer év bölcseletét ruházza át a szemlélőre.

 

Tartalom: összesen 20 db szett ( 1 szettben: ecset, papírnehezék, tustartó dörzskő, papíralátét, tusrúd), folyékony tus, rizspapír

 

sam0520.JPGsam0521.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5. Írás gyakorló tábla

 

A tábla sajátossága, hogy tus használata nélkül, csupán az ecset vízbe mártásával gyakorolhatjuk az írásjelek megfelelő vonlavezetését. A tábla a kallgiráfia készlettől eltérően az írásjelek művészi megelevenítése helyett, inkább az egyszerűbb írásjelek helyes vonalvezetésének begyakoroltatását szolgálja.

 A vizes ecsettel a táblához érve megelevendő vonalak, 3-5 perc elteltével felszívódva lehetővé teszik írásunk tökéletessé fejlesztését.

 

6. Tradícionális japán játékok

 

A középkor óta nagy népszerűségnek örvendő hagyományos, kézi készítésű játékok mindmáig elhagyhatatlan kellékei a japán háztartásoknak, kisiskoláknak. A készlet, az egyszerű játékszabályokkal, még a legkisebbek számára is élvezetes játékok mellett, a komoly logikai háttérrel és összetett szabályrendszerrel elhíresült, felnőttek számára is fejtörést okozó táblajátékokig, valamennyi korosztályt kielégítő kellemes időtöltést és szórakozási lehetőséget biztosít.

Tartalom: játékok leány és fiúgyermekek részére, táblajátékok, kártyajátékok

 

furusato-set.JPGorigami.JPG

   
                                                    

 

igo-set.JPGshogi.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          

 

7. Tradícionális népi viselet

A jukata, a kimonó egy pamutból készült, könnyed nyári változata. Mind a mai napig, különösen a nyári fesztiválok alkalmával, közkedvelt viselet.

yukata.JPG

 

8. "Kamisibai" papírszínház japán népmesékkel

A népi meséket képernyőszerűen megelevenítő papírszínház a fakeretbe csúsztatható nagyméretű lapok segítségével teszi látványossá a történetmesélést. A mesélő a gyerekekkel szembefordulva, a lapok hátoldalán található szöveg felolvasásával, valamint a lapok mozgatásával teszi színesebbé az egyszerű játékmondás élményét.

Kölcsönözhető mesék: 1. Barack Jankó (Momo Taró)

                                          2. Az ernyőkalapos bódhiszattvák (Kaszadzsidzó)

A mesék japán nyelvűek, igény szerint magyar fordítás is kölcsönözhető hozzájuk.

 

A papírszínház tartozékai:  -fakeret

                                           - mesét tartalmazó kártyák

                                           -mese kezdetének jelzésére szolgáló ütős hangszer

kamishibai.JPG

 

A kölcsönözhető gyűjtemények KATALÓGUSA letölthető innen.

 

 

A kölcsönzéssel kapcsolatos részletesebb információkért:

+36-1-214-0775

stumpfeniko@japanalapitvany.hu

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek