Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

Rókjoku: a samiszen kísértes elbeszélés művészete – Tamagava Nanafuku világa

Egy hazánkban eddig szinte ismeretlen tradicionális japán előadói műfajt ismerhetnek meg!

 

 

 

 

 

 

A rókjoku a japán zenei elbeszélés (katarimono) egyik alfaja. Gyökerei az ősi japán vallási zene egyes elemeihez – buddhista prédikáció (szekkjó) és prózai kántálás (szaimon) –  nyúlnak vissza;  mint előadóművészet a Meidzsi-korra forrta ki magát. Általában ketten szerepelnek benne: a zenész samiszenen kíséri az előadót, aki énekes és prózai részek váltogatásával adja elő a darabot. Míg az énekelt részben (fusi) a történet hátterét, illetve a szereplők érzéseit ismerteti meg a nézővel, a prózai szakaszban (tanka) a szereplők közötti párbeszédeket játsza el . A rókjokuról az a mondás járja, hogy ha száz előadó van, akkor mind a száz különböző módon énekel. Egy előadó, ha meg is örökli iskolája családnevét, valamint mestere művészi technikáját, akkor is meg kell alkotnia saját fusiját, azaz énekstílusát.

ws-pic.jpg

Tamagava Nanafuku a Japán Kulturális Hivatal által a kultúra terjesztésére választott kulturális nagykövetként érkezik hazánkba. Klasszikusoktól a modernig, az általa előadott rókjoku darabok széles skálát ölelnek fel, s maga is ír újdarabokat. Számos olyan előadást szervezett már, melyek a rókjokut valamilyen tradicionális japán előadóművészettel vagy külföldi színpadi művészettel, zenével – például operával vagy phanszorival (koreai népi opera) – kombinálja. 2012 óta a Japán Rókjoku Társaság igazgatója. Programunkon Tamagava mester röviden bemutatja a rókjoku műfajt, valamint két darabot is előad. Samiszenen Szavamura Mifune kíséri. 

Az előadás magyar fordítással tekinthető meg.

 

Időpont:

2018. június 20. 18:00

Helyszín:

Eötvös 10, Kamaraterem

(1067 Budapest, Eötvös u. 10.)

 

 rokyoku-logosfinal.jpg

 

 

Az előadásra a helyek beteltek. További regisztrációkat sajnos nem áll módunkban elfogadni. Szíves megértésüket köszönjük!

Amennyiben regisztráltak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.

 

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek